Geïnduceerde lactatie, hoe werkt het eigenlijk

Borstvoeding geven kan ook als je niet zwanger bent geweest.

Tijdens de zwangerschap maakt het lichaam (via de placenta) steeds meer progesteron, oestrogeen en prolactine aan. De hypofyse zorgt voor aanmaak van de prolactine.

Deze hormonen maken de borsten klaar voor borstvoeding.

Zodra de zwangerschap voorbij is en de placenta is geboren dalen de progesteron en oestrogeen spiegel. De prolactine spiegel neemt toe. Prolactine geeft het sein aan je lichaam dat er melk aangemaakt moet worden.

De handelingen en protocollen die je hieronder kan lezen zijn gemaakt om na te bootsen wat er tijdens de zwangerschap en na de bevalling gebeurt.

Als de melkaanvoer eenmaal tot stand is gekomen dan werkt het op vraag en aanbod. Dus veel aanleggen en kolven om de productie in stand te houden of te verhogen.

Zodra de baby uit de borst gaat drinken of de kolfmachine in werking word gezet gaat er een signaal naar de hersenen dat er oxytocine moet worden aangemaakt. De oxytocine zorgt ervoor dat de melk toeschiet.

Het vrijkomen van oxytocine in combinatie met het drinken van de baby of het kolven van de borst zorgt ervoor dat de borst meer melk produceert.

Daarom word er ook geadviseerd om een dubbele pomp van ziekenhuis kwaliteit te gebruiken tijdens de protocollen.

Stimulatie door een goede, elektrische dubbele pomp verhoogt de prolactine- en oxytocinespiegel verder waardoor de melk toeneemt.

Zelf borstvoeding geven aan een geadopteerd kindje, een kindje gedragen door een draagmoeder of door een kindje gedragen door de partner van de meemoeder

Ja dat kan!

Het is mogelijk en met de juiste begeleiding en protocollen kan je een aanzienlijke hoeveelheid melk produceren. Het is anders dan het geven van borstvoeding aan een baby waarvan je maanden zwanger bent geweest. Met wat vastberadenheid en doorzettingsvermogen zul je genieten van een prachtige ervaring. De band die je opbouwt met je kindje is uniek.

Er zijn twee punten bij het geven van borstvoeding aan een kindje wat je niet zelf hebt gedragen die voor een uitdaging zorgen.

Dat is het natuurlijk aanmaken van melk. Stel je verwachtingen bij tot een redelijk niveau. Ga er vanuit dat je niet alle melk die je kindje nodig hebt kan produceren. Maar borstvoeding is zoveel meer dan voeding alleen. De geborgenheid, de troost en het samen zijn is een geweldige ervaring.

Het aan de borst krijgen van de baby is een andere uitdaging.

Vroege introductie van een fles of een speen kan het drinken aan de borst beïnvloeden. Het drinken aan de borst vereist een andere techniek dan het drinken uit de fles of het gebruik van een speen.

Hoe sneller je een kindje na de geboorte aan de borst kan leggen hoe beter.

 Voorkom dus zo veel mogelijk dat het kindje word bijgevoerd via de fles.

De kindjes wennen aan de snelle flow van een fles en vinden daarna vaak het drinken aan de borst niet fijn. Ze moeten meer hun best doen voor de melk en ze hebben ondertussen een andere techniek aangeleerd.

Wat kan je doen om de kans van slagen zo groot mogelijk te maken:

1. Praat met het personeel van het ziekenhuis waar de baby wordt geboren en laat de hoofdverpleegkundige en lactatiekundige weten dat u van plan bent de baby zelf borstvoeding te geven. Ze moeten bereid zijn om u tegemoet te komen aan de wens om de baby zelf te willen voeden. Ze kunnen starten met cup- of fingerfeeding als u de baby niet direct na zijn geboorte aan kunt leggen. In vele gevallen worden er steeds vaker regelingen getroffen waarbij u aanwezig kunt zijn bij de geboorte van de baby. Dan kan de baby direct na de geboorte aan de borst. Hoe eerder u begint, hoe beter. Dit is een situatie die van tevoren met de bevallende vrouw moet worden besproken en als er een advocaat is, praat dan ook met hem of haar.

2. Het is op dit moment erg belangrijk om je nieuwe baby huid-op-huid bij je te houden, Trek je bovenkleding inclusief bh uit. De baby draagt alleen een luier. Over jou en de baby word een deken gelegd. Dit helpt de noodzakelijke uitwisseling van allerlei informatie tussen jou en je baby tot stand te brengen, je geur, hartslag en ademhaling worden geregistreerd door de baby. Het zorgt ervoor dat de bloedsuikers, hartslag, ademhaling, bloeddruk en zuurstofgehalte van de baby goed blijven. Tegelijkertijd zorgt nauw contact tussen jou en de baby ervoor dat de kiemvrije, steriele baby (bij de geboorte) wordt gekoloniseerd door dezelfde ziektekiemen als jij. En het helpt de baby om de overgang van baarmoeder naar de wereld dragelijker te maken. Hij voelt dan net als in de baarmoeder de hartslag van een moeder en hoort de geluiden van haar ademhaling en stem.

3. Sommige biologische moeders zijn bereid de baby de eerste dagen borstvoeding te geven. Bij adoptie is er enige bezorgdheid van maatschappelijk werkers en anderen dat dit ertoe zal leiden dat de biologische moeder van gedachten verandert. Dit is mogelijk, en misschien wilt u dat risico niet nemen. Bij draagmoederschap kan dit een onverwacht gevoel van wrok en wroeging veroorzaken tussen de draagmoeder en de biologische moeder. Dit is iets wat kan gebeuren, maar het zou nuttig zijn als de draagmoeder de baby inderdaad borstvoeding zou geven en zo de baby zou helpen te leren borstvoeding te drinken. De baby krijgt dan colostrum en geen kunstmatige voeding in het begin. Een andere optie is om de vrouw die is bevallen te vragen om de eerste weken haar melk af te kolven, zodat u uw eigen moedermelk kunt aanvullen met een borstvoedingshulpset.4. Goed aanleggen is nog belangrijker als de moeder niet de volle melkvoorraad heeft. Een goede aanleg betekent meestal pijnloos voeden. Een goede aanleg betekent dat de baby meer van uw melk krijgt, of uw melkvoorraad nu overvloedig of minimaal is. En het helpt op de productie op gang te krijgen of te houden.5. Als de baby toch moet worden bijgevoed, dient dit te gebeuren met een borstvoedingshulpset. En dat terwijl de baby aan de borst drinkt en borstvoeding krijgt. Baby's leren het drinken aan de borst, door te drinken aan de borst. En niet als ze fles, cup- of fingerfeeding krijgen. Natuurlijk kunt u uw eerder afgekolfde moedermelk gebruiken als bijvoeding. En als het je lukt om het te krijgen, is donor moedermelk het op een na beste alternatief na je eigen melk. Met een borstvoedingshulpset dat aan de borst wordt gebruikt, geef je de baby nog steeds borstvoeding, zelfs als het wordt aangevuld. 6. Als het niet lukt om de baby aan de borst te krijgen en effectief te laten drinken is het belangrijk dat je hulp zoekt. Neem contact op met een lactatiekundige of iemand anders die ervaring heeft met het begeleiden van moeders die borstvoeding geven.

Het produceren van Borstvoeding.

Zodra het bekend is dat er een baby aankomt neem je contact op met een lactatiekundige of iemand die ervaring heeft met het begeleiden van moeders die willen starten met re- of geïnduceerde lactatie. Zo kan je op tijd beginnen met het aanmaken van een voorraad moedermelk. Je zal misschien geen volledige voorraad voor je baby kunnen produceren. Het belangrijkste doel van kolven voordat de baby wordt geboren, is om melk uit je borsten te halen, en je borsten melk te laten produceren. Het gebruik van de medicijnen die hieronder in A. en B. worden besproken, helpt om uw borsten voor te bereiden op het maken van melk. We proberen het lichaam te laten denken dat je zwanger bent. De medicijnen zijn geen absolute vereiste voor het produceren van melk maar ze helpen wel. En geven meer kans op het aanmaken van een grotere hoeveelheid melk.

A. Hormonen

Oestrogeen en progesteron: Als je ver genoeg van tevoren weet, zeg tenminste 3 of 4 maanden van te voren dat er een baby onderweg is dan zal een behandeling met een combinatie van oestrogeen en progesteron helpen uw borsten voor te bereiden om melk te produceren. Een anticonceptiepil is een manier om deze hormonen in te nemen. Je last geen stopweek in maar gaat direct door met de nieuwe strip. Overleg met de huisarts voordat je begint aan de hormonen. Gebruik de pil ongeveer tot 6 weken voor het arriveren van de baby.

B. Domperidon 

De startdosering is driemaal daags 30 mg, maar kan wel opgebouwd worden tot 4xdaags 40 mg. De domperidon wordt voortgezet als de hormonen worden gestopt. Meestal is het nodig om dit enkele maanden voort te zetten nadat u met borstvoeding bent begonnen. Overleg ook deze medicatie met de huisarts voor je start.

C. Pompen 

Als het lukt, huur dan een elektrische pomp waarmee je dubbelzijdig kan kolven. Het gelijktijdig afkolven van beide borsten kost natuurlijk de helft van de tijd en resulteert ook in een betere melkproductie.

Begin met pompen als u stopt met de anticonceptiepil.

Doe wat mogelijk is. Als twee keer per dag in het begin mogelijk is, doe het dan twee keer per dag. Als een keer per dag tijdens de week, maar 6 keer in het weekend kan worden gedaan, prima.

Het protocol voor geïnduceerde lactatie.

De volgende protocollen zijn bedoeld om de borsten van de moeder voor te bereiden op het maken van moedermelk:

Tijdens de zwangerschap gebeurt dit ook. Tot voor kort was het enige advies wat lactatiekundigen en artsen aan vrouwen die hun niet door hun zelf gedragen baby wilde voeden om de borsten te kolven en te stimuleren of niets te doen en dan de baby zodra die er was gewoon aan de borst leggen en na een tijdje gingen je borsten melk aanmaken of niet. Er was ook een optie om te starten met kolven maar dat vereist veel doorzettingsvermogen en neemt veel tijd in beslag. Wel kon je dan al melk produceren voordat je kindje er was.

En deze methodes geven lang niet zoveel melk opbrengst als je zou willen hebben. Veel lactatiekundigen en artsen maken zich zorgen over het gebruik van de anticonceptiepil. Het is even wennen aan ..... het idee van het gebruik van een anticonceptiepil om melk binnen te krijgen als we in het werkveld te horen krijgen dat de combinatiepil (oestrogeen en progesteron) slecht is voor de melktoevoer en een enorme productie dip kan geven. Het is zaak om te onthouden is dat deze moeders nog geen borstvoeding geven. Het gebruik van de anticonceptiepil en domperidon stelt ons in staat om 3 van de 4 hormonen te leveren die nodig zijn om zwangerschap te simuleren en lactatie op te wekken. De vierde is menselijk placenta-lactogeen die alleen verkrijgbaar is tijdens een zwangerschap.

De anticonceptiepil kan op elk moment in de cyclus van een vrouw worden gestart, omdat ze het voor haar borsten gebruikt en niet voor haar baarmoeder om een zwangerschap te voorkomen. In feite hoeven haar baarmoeder en eierstokken helemaal niet aanwezig te zijn om borstvoeding op te wekken. Veel moeders twijfelen aan de noodzaak om anticonceptiepillen in te nemen als ze een hysterectomie hebben ondergaan. Deze moeders kunnen we uitleggen dat de anticonceptiepil niet gebruikt wordt om een zwangerschap te voorkomen maar om de borsten voor te bereiden om een kindje te gaan voeden. Patiënten die in-vitrofertilisatieprocedures ondergaan, krijgen doorgaans het equivalent van 200 mg progesteron (vaginale zetpillen) om hun zwangerschap te ondersteunen en in stand te houden, terwijl er slechts 1-2 mg progesteron (oraal) nodig is om borstvoeding op te wekken. Een ander ding om te onthouden is dat deze protocollen voor het grootste deel van korte duur zijn (minder dan 1 jaar).Veel mensen hebben gevraagd hoe de huidige protocollen zijn ontwikkeld. We hebben een aantal vrouwen jaren lang gevolgd voor-tijdens-en na een zwangerschap en kwamen tot de volgende conclusies:

1. Vrouwen die de anticonceptiepil gebruiken, ondergaan borstveranderingen, maar ze geven geen melk. Ook niet na jaren van gebruik.

2. Sommige dames die domperidon gebruikten tegen problemen van het bovenste deel van het maagdarmkanaal, ervoeren als bijwerking borstvoeding afhankelijk van de ingenomen dosering ... ook mannen.

3. Het combineren van de anticonceptiepil met domperidon is vergelijkbaar met het laten koken van water. De anticonceptiepil is het water (borstveranderingen) en de domperidon is het zout (prolactine) waardoor het water veel sneller kookt (melkproductie).

4. Voeg de borstkolf of de baby aan de borst toe en het resultaat is een goede productie van moedermelk.

5. Voeg de kruiden, havermout en water toe en we hebben het recept voor een nog grotere melkaanvoer.

Welk protocol is geschikt voor jou?

Om te bepalen welke van de protocollen geschikt zijn voor een moeder die wil gaan (mee) voeden zijn er een aantal dingen belangrijk om te weten.

Wanneer word het kindje verwacht, heb je al eerder borstvoeding gegeven en hoe is je eigen gezondheid.

Als je een advies op maat wil neem dan contact met mij op.

Maak jouw eigen website met JouwWeb